Зареждане...

месец април

януари

Гранат

февруари

Аматеист

месец март

Аквамарин

месец април

Диамант

месец май

Изумруд

месец юни

Перли

месец юли

Рубин

месец август

Оливин

месец септември

Сапфир

октомври

Розов Турмалин

ноември

Цитрин

декември

Танзанит

Рожден камък за януари - Гранат

Приличащ на червените семена от нар, този скъпоценен камък получава името си от староанглийската дума от 14-ти век "gernet", която означава тъмно червено. Тези красиви камъни се срещат в най-различни цветове, но най-често срещано е наситеното тъмно червено, което може да стигне и до наситено лилаво-червено. Това е особено често при издръжливите скъпоценни камъни, набавяни от цял свят, включително от щата Уайоминг, Чехия, Гърция, Русия, Танзания, Мадагаскар, Шри Ланка и Индия.

Гранатът символизира истина и вярност, тези скъпоценни камъни се е вярвало, че предпазват от кошмари, както и че пазят собственика от инциденти по време на пътувания. Гранатът също така символизира и вечното приятелство. Подарете този камък на онзи, чието приятелство дълбоко цените. Гранатът се слави с лечебните си способности и дори се вярва, че помага при проблеми със сърцето и дробовете.

Разгледайте колекцията ни от бижута с гранат и изберете идеалния подарък за родените през януари, пожелавайки им успех, щастие и здраве.

Рожден камък за февруари - Аматеист

Като вид кварцов минерал, аметистът може да варира що се отнася до цвета, и да е нещо между червеникаво лилаво и по-сивкаво виолетово. Думата "amethystos" идва от гръцки и означава "не съм пиян". Тъй като лилавото символизира виното, не е учудващо, че "methy" също е дума за "вино". Аметисти се набавят по цял свят, включително и в САЩ, Мексико, Бразилия, Канада, Африка, Италия, Германия и Русия.

Аметистът, демонстриращ ни драматични и вълнуващи усещания със своя неповторим цвят, е лесно да го разпознаеш навсякъде. В древността се е смятало, че който го носи, е имунизиран срещу напиване и натравяне. В днешно време, тези поразяващи камъни се асоциират със стабилност, мир, баланс, честност и спокоeн характер. Също са били използвани като медикамент в Средновековието, като средство против сънливост, както и за изостряне на интелекта. Дори днес, те все още са известни с мултифункционалните си лечебни свойства и с това, че помагат при борбата с адикции, главоболие, безсъние.

Вижте нашите оферти за бижута с аметист, предназначени не само за хората родени през месец февруари, но и на онези, на които искате да дарите допълнително топлина, сила и увереност.

Рожден камък за месец март - Аквамарин

Това е скъпоценен камък с хладен и спокоен цвят, който ще ви накара да се чувствате така, сякаш носите частица от океана със себе си. В самото име на камъка се корени значението на "морска вода". Дори е било популярно вярването, че аквамаринът идва от ковчезите на сирените, които са били изтласквани на брега. Тези светло оцветени скъпоценни камъни могат да бъдат открити в Бразилия, Китай, Колумбия, Русия, Индия и САЩ.

Тъй като винаги са били асоциирани с морето, аквамарините били свещени за моряците, защото им обещавали безопасно пътуване. Вярва се, че успокояващият им цвят носи чувство за мир и спокойствие на носещия ги. Римляните вярвали, че бижутата с аквамарин можели да спомогнат за помиряване с враговете. А според някои дори можели да събудят повторно любовта между хората.

Заради успокояващия ефект на аквамарините, те все още се смятат за полезни за психичното здраве и за култивирането на вътрешния мир. В древността, тези скъпоценни камъни били използвани за лечение на всякакви видове инфекции и са били считани за мощно лекарство срещу очни заболявания.

Бижутата с аквамарин биха били хубав подарък не само за родените през месец март, но и за бъдещата булка, тъй като те символизират дълготраен съюз и любов.

Рожден камък за месец април - Диамант

Щастливците, родени през април, могат да нарекат техен камък най-скъпоценният от всичките - диамантът. Наименованието идва от гръцката дума "adamas", която означава "непобедим", и диамантът наистина заслужава да се нарича така. Като най-твърдият и издръжлив камък, диамантът съответно е и символът за вечна любов. Тези скъпоценни камъни са специални и заради широката им гама от цветове, която ще варира от най-широко разпространеното кристално бяло чак до тъмно черно. Днес, те основно се добиват в Южна Африка, Индия, Бразилия, Канада и Австралия.

Диамантите са високо ценени още от древността, традиция датираща дори от преди 400 г. пр. Хр. Още в санскритските текстове се е споменавало за чудодейността на тези кристали. Множество легенди са били свързани с тези скъпоценни камъни. Вярвало се е, че диамантите са били създадени от падащите по Земята мълнии. Гърците пък са вярвали, че диамантите са всъщност сълзите на боговете или звездни отломки.

Благодарение на тези легенди, както и на изумителния плам и блясък на диамантите, се е продължавало да се счита, че диамантите имат вълшебни свойства. Те са символ на вярата, лоялността, честността, невинността и любовта. Затова и диамантите често са изборът на камък при годежните пръстени. Вярвало се е, че тези скъпоценни камъни имат лечебни свойства, лекувайки болести свързани с мозъка. Смятало се е, че поради асоциирането им с невинноста, са били способни да извлекат всяка отрова от тялото.

Предайте усещане за сила и изящество, подарявайки диамант не само на тези, родени през април, но и на любимия човек, имайки предвид, че този камък е символът на вечна любов.

Рожден камък за месец май - Смарагд

Благодарение на светлия си зелен цвят, смарагда може да бъде наречен символът на пролетта, затова и не е изненадващо, че е рожденият камък на родените през месец май. Kолкото по-интензивен е зеления цвят на изумруда, толкова по-ценен е той. Понякога ще има и синкав оттенък. Наименованието на смарагда идва от гръцката дума "smaragdos", като така са били назовавани редица зелени камъни по онова време. Тези камъни могат да бъдат намерени в Колумбия, Бразилия, Пакистан, Русия, Южна Африка, Индия, Норвегия и САЩ.

Изумрудите и техният дълбок, зелен цвят символизират възраждането на живота и притежават способността да влияят на аспекти от живота ви като вярност, лоялност и приятелство. Има много митове свързани с изумрудите. Римляните са ги свързвали с богинята Венера, която е символът за плодородие, добрина и красота. Що се отнася до лечебните им свойства, смятало се е, че предотвратяват епилепсия, спират кръвотечението и смъкват телесната температура.

Подарете блестящ, наситено зелен изумруд на любимите си хора, родени през май, и ги накарайте да се почувстват така, все едно им подарявате самата пролет.

Рожден камък за месец юни - Перли

Това са единствените скъпоценни камъни създадени от живи същества като стриди и миди, затова и родените през юни са истински късметлии, че точно това е техния рожден камък. Перлите варират на цвят, често срещани са в бяло, а макар и по-рядко, могат да бъдат срещани и в черно. Те са наистина удивителен дар от океана. Наимонованието на перлите произхожда от латинската дума "perna", която означава "крак". Причината да се наричат така е фактът, че разтворената черупка на мекотелото наподобява овчо краче. В днешни дни, перли най-вече се изнасят от Япония, Китай, Австралия, Филипините и Индонезия.

Перлите са били на почит още от времената на Древен Египет. Още тогава легендите гласяли, че тези скъпоценни камъни са едва ли не сълзите на Луната, и са били способни да допринесат за милосърдие, невинност и вяра у хората. Вярвало се, че имат лечебни свойства, и че лекуват редица болести, сред които дори и лудост. Перлите и до ден днешен се използват като лекарство в Азия. Тъй като те са символ на невиността, си остават чудесен избор за годежен пръстен, особено ако желаете да изразите най-искрените си чувства спрямо любимия човек.

Рожден камък за месец юли - Рубин

Във времената на Древна Азия и в техните легенди, рубините са били наричани "нажежените камъни", така че неслучайно това е камъкът на родените през юли, имайки предвид горещото време през този месец. Наименованието на рубина идва от латинската дума "ruber", която означава "червено". Тъй като е един от четирите скъпоценни камъка, стойността на рубина се оценява по ред критерии, като цветът е особено важен. Колкото по-ярък и "кървав" е рубинът, толкова по-ценен е той. Невероятният цвят, както и нивото на твърдост, което би могло да отстъпи само на диаманта, правят възможно рубинът да е един от най-търсените скъпоценни камъни по света. Рубини могат да бъдат набавени в Бирма, Шри Ланка, САЩ, Индия, Австралия, Пакистан, Непал, Афганистан, Бразилия, Мианмар и Тайланд.

Поради огнено-червения си цвят, те са се превърнали в символ за страст, а също и нарастваща смелост и енергия. Те, освен това, предпазват носещия от конфликти и негативно мислене. Асоциират се с жизненост и смелост, а също носят и успех в любовта. Затова и рубините са перфектни за годежен пръстен, особено ако желаете той да изразява силата на вашата неугасваща любов.

Рожден камък за месец август - Оливин

Оливинът е сред най-старите скъпоценни камъни, известни на хората, и е камъкът на родените през август. Той символизира слънцето, и със своя зелен цвят маркира последния месец от лятото. Оливинът не се среща в различни цветове, но различните камъни могат да се различават по съответно нюансите на зеленото: от маслинено зелено, до по-тъмно кафеникаво. Залежища на оливин има в Бразилия, Бирма, Австралия, Кения, Мексико и Шри Ланка.

Произходът на наименованието "peridot" (оливин) не е много ясен, но се смята, че произлиза от гръцката дума "peridona", значеща "давам много". Камъкът носи това значение и до ден днешен, като се вярва, че спомага за просперитет и благоденствие. Тъй като символизира слънцето, се твърди, че оливинът помага при борбата с депресията, намалява стреса, редуцира негативните емоции, премахва токсините от тялото, и дори помага при проблеми с косата, кожата и ноктите.

Оливинът е не само перфектен подарък за тези, родени през август, тъй като носи просперитет, но също така е подходящ и за годежен пръстен, тъй като се твърди, че спомага за хармонията в човешките взаимоотношения и съпружеския живот.

Рожден камък за месец септември - Сапфир

Сапфирите са скъпоценните камъни, приписани на родените през септември, и се радват на голяма популярност още от времената на Средновековието. Тези скъпоценни камъни идват в най-различни цветове, но най-известните са тези в богато ярко синьо. Дори наименованието им идва от няколко древни езика, но широко прието е латинското "sapphirus", което означава "синьо". Сапфири има в Индия, Мианмар, Тайланд, Виетнам, Шри Ланка, Китай, Австралия, Бразилия, Африка и Северна Америка.

Поради успокояващите сили на синия цвят, се вярва че сапфирите носят мир, хармония и помагат при проблем със съсредоточаването. Още от времената на Средновековието се вярва, че носят мъдрост. Символизират искреност, преданост и лоялност, затова и бижутата със сапфири са не само перфектен подарък за родените през септември, но са и изключително подходящи за годежен пръстен, способен да демонстрира колко изключителна е любовта помежду ви. Сапфирът дори е бил скъпоценният камък, използван за годежния пръстен на принцеса Даяна, което само доказва величието, което носи този камък!

Рожден камък за октомври - Розов Турмалин

Турмалините идват в различни нюанси и цветове, но ярко блестящият розов турмалин е този, посветен на родените през месец октомври. Като цяло, наименованието означава "камък на смесените цветове'' и идва от синхалската дума "tura mali". Може би е заради цвета, но розовият турмалин винаги е бил свързан със сърдечната чакра и се твърди, че отваря сърцата за безусловна любов. Розов Турмалин може да бъдат намерен в Бразилия, Шри Ланка, Нигерия, Мозамбик, Мадагаскар, Афганистан, Пакистан и САЩ.

Много легенди се носят за този скъпоценен камък. В древността се е смятало, че турмалинът осигурява магическа защита срещу злото и че е камъкът, който притежава най-много метафизични сили. И до ден днешен се смята, че розовият турмалин е способен да успокоява, както и да намаля нивата на тревожност и стрес.

Розовият турмалин е перфектният избор за подарък за онези, родени през октомври, тъй като ще им покаже точно колко много ги цените! Покажи колко състрадателна, нежна и силна е вашата любов с помощта на този скъпоценен камък.

Рожден камък за месец ноември - Цитрин

Цитринът се приема за камъка на ноември, сякаш за да донесе светлина и топлина през този студен месец, с помощта на искрящите си цветове. Наименованието на този камък няма нужда от обяснение и е достатъчно красноречиво, след като самият той наподобява сочен цитрусов плод. Залежища на цитрин има в Бразилия, Боливия, Африка и Русия.

Според легендите, цитринът е способен да отвори съзнанието ви и да развие медиумските ви способности. Все още се смята, че тези камъни имат лечебни и облекчаващи свойства, и че спомагат за справяне с тревожността и раздразнанието, правейки ежедневието ни далеч по-леко. Предполага се, че цветът на този ярък камък се асоциира с доброто настроение и щастието, носейки на притежателя си повече надежда и сила в трудни ситуации.

Цитринът е перфектният избор за подарък, не само за тези родени през ноември, но и за тези, които искатe да дарите с усмивки!

Рожден камък за декември - Танзанит

Хората, родени през декември, могат само да се радват, че този невероятен камък е посветен на тях. Танзанитът е сред скъпоценните камъни, открити съвсем наскоро. Въпреки сравнително оскъдната си предистория, танзанитът вече е спечелил сърцата на всички със своя ярък, тъмносин цвят. Този камък е доста рядко срещан и едно от малкото места, където може да бъде открит, е една определена област в Танзания.

Тъй като танзанитът бе открит съвсем наскоро, за него не се носят митове и легенди. Tiffany & Co забелязват този камък обаче и започват да го популяризират из цял свят, кръщавайки го на Танзания, местността, където той може да бъде открит. Сега, той е един от най-търсените камъни.

Бижутата с танзанит ще са идеалният подарък не само за тези, родени през декември, но и за всички, които са ви скъпи. Скъпоценен камък, който със сигурност ще пресъздаде и промени историята на бижутата!