Зареждане...

Детайлна информация за диаманти

DIAMOND EDUCATION

Думата "adámas" на гръцки означава "нечуплив". Диамантите са най-древните скъпоценни камъни на Земята, а също и са от най-твърд материал. Често се използват за декорация. Те са съставени от кристализиран въглерод, заформил се преди милиони години в кипяща, нажежена лава на дълбочина от 150-200 км. в следствие на изключително висока температура (около 1250°C) в съчетание с високо налягане (40-60 хектопаскала). Вулканични изригвания са изхвърлили суровите кристали на повърхността. Повечето диаманти са на повече от 100 милиона години.

4те C на диаманта

Карат

Единицата мярка за тегло, с която се измерват диамантите. 1 карат е една пета част от грама (0.2 гр). 1 каратов диамант тежи 100 точки. Абревиатурата за карат е ct.

Сечение

Диамантите от тази група са с най-високи показатели за оценка и са много редки, поради перфектното взаимодействие между фасетите на камъните и светлината. Тези диаманти отразяват светлината най-добре и искрят най-силно сред диамантите от другите категории.

Diamond Cut Signature

Счита се, че диамантите от тази група имат най-добра степен на шлифовка. Взаимодействието между фасетите показва добър баланс и придава пламък и яркост на диаманта.

Diamond Cut Ideal

Диамантите от тази група се характеризират с лек пламък и искрене в сравнение с диамантите с идеална шлифовка и се характеризират със слаба тъмнина.

Diamond Cut Very Good

Диамантите от тази група отразяват слабо светлината и блясъка.

Diamond Cut Good

Качество (Чистота) на диаманта

Тази група за чистота включва диамантите с показатели от flawless до internally flawless. Тези диаманти нямат никакви вътрешни дефекти (включения). Диамантите от групата Internally flawless могат да имат единствено съвсем леки външни дефектни, които се отстраняват при повторно полиране . Диамантите от групата Flawless и Internally Flawless са изключително рядки.

Diamond Clarity FL - IF

Диамантите от тази група на чистота могат да съдържат много, много леки вътрешни дефекти, които могат да бъдат установени изключително трудно с помощта на 10 пъти увеличаваща лупа, като те не са забележими с просто око.

Diamond Clarity VVS1 - VVS2

Диамантите с тази чистота съдържат много малки вътрешни дефекти, които могат да бъдат видяни с помощта на 10 пъти увеличаваща лупа, като тези дефекти не са видими с просто око.

Diamond Clarity VS1 - VS2

Диамантите от тази група на чистота имат леки вътрешни дефекти, които могат да се видят с 10 пъти увеличаваща лупа.

Diamond Clarity SI1 - SI2

Диамантите имат леки вътрешни дефекти, които се виждат с помощта на 10 пъти увеличителна лупа и са видими с просто око след внимателен оглед.

Diamond Clarity I1

Диамантите имат видими вътрешни дефекти, които могат да афектират блясъка на камъните. Вътрешните дефекти на тези диаманти са видими с просто око.

Diamond Clarity I2 - I3

Цвят на диамантите

D диамантите са перфектно бели и безцветни; това е най-рядко срещания цвят според скалата за оценяване и камъните с него притежават най-висока стойност.

Diamond Colour D

E диамантите са вторите с най-високо оценяван цвят в скалата за “безцветност”. E диамантите са тези с рядък бял цвят и са изключително фини.

Diamond Colour E

F диамантите са на последното стъпало в скалата за “безцветност” и са считани за редки и фини бели диаманти.

Diamond Colour F

G диамантите са на първото стъпало в скалата на “почти безцветните”; те са изключително ценни. Съдържат леки следи на бял цвят.

Diamond Colour G

H диамантите са в скалата на “почти безцветните” и са съвсем леко оцветени. Цветът на Н диамантите може да бъде установен само при съпоставка с безцветни диаманти.

Diamond Colour H

I диамантите са с лек цвят и се считат за “почти безцветни”. Лекият цвят на I диамантите може да бъде установен.

Diamond Colour I

J диамантите са считани за последното стъпало от скалата на “почти безцветните”. Лекият бял цвят на J диамантите може да бъде установен.

Diamond Colour J

Диамантите от групата K-Z са леко оцветени към оцветени; цветът им варира от светложълт до жълт.

Diamond Colour KZ

Какво представлява сертификата на диамант?

Design Your Product

Диамантите са естествени камъни и всеки един има уникални вътрешни и външни характеристики. Освен големината и цвета, вътрешните характеристики на диаманта, появили се при самото му създаване, също определят качествата му. Ценността на диаманта се определя въз основа на тези качества.

Четирите важни характеристики използвани за оценяване на диамантите са познати като “4те C на диаманта”: цвят, качество, шлифоване и карати. Тези характеристики се оценяват от експертите по диаманти и се документират подробно. Този документ се нарича доклад за оценка или сертификат на диаманта. Сертификатите на диамантите са важни, защото съдържат информация за качеството и стойността на камъка в бижуто Ви.

Диаманти с GL сертификат

Design Your Product

Всички GL диаманти са грижливо подбрани от проверени доставчици от страните-участнички в Процеса Кимбърли. Диамантите с GL сертификат са с цвят H Colour, качество VS и шлифовка Very Good. GLAMIRA работи с диаманти с GIA сертификат, както и с такива с GL сертификат .

Диаманти с GIA сертификат

Design Your Product

Съществуват много местни и международни институти за оценка на диаманти, които издават сертификати като GIA, HRD, IGI, AGS, други. GIA (Gemological Institute of America), неправителствен институт в областта на гемологията, е най-известният и уважаван институт за оценка на диаманти в света. GLAMIRA Ви дава избор да си поръчате продукт с диамант с GIA сертификат, като можете да избирате цвета, чистотата и шлифовката му по Ваш избор.