Зареждане...

Сравнение между камъни

На пръв поглед изглежда така, сякаш диамантът, белият сапфир и Swarovski са абсолютно еднакви помежду си. И трите камъка имат различни уникални характеристики и предимства, което ги прави подходящи съответно за различни мероприятия. Бялото си остава цвета, олицетворяващ елегантността у едно бижу - затова и самият цвят е титуляр в класациите за най-популярни бижута. Най-добрият начин да различите бял сапфир от диамант е да се загледате в пречупването на светлината - което е всъщност процеса на проникването ѝ в камъка и нейното отскачане, блещукайки. Основната разлика между диаманта и кристала Swarovski е, че диамантите са естествени камъни, докато Swarovski са създадени от човешка ръка.

Както диамантите, така и белите сапфири са чудесно в съчетание с бижута като огърлици, пръстени или обеци, тъй като високото им ниво на твърдост и блясък си отива с всеки един модел. Макар и двата камъка да имат сходен тип блясък, те всъщност идват от различни геоложни източници и имат различни минерални специфики. Белият сапфир е от корундовата група, която включва и цветните сапфири и рубините. От друга страна, диамантите съдържат чист въглерод и имат същите компоненти като графита и дървените въглища. Ако бюджетът ви позволява, то горещо препоръчваме да се спрете на диаманта, в случай че търсите нещо, което да е до вас цял живот. Но ако търсите нещо на по-достъпна цена, но с подобно качество, то изберете белия сапфир.

Диамантите се формират дълбоко в недрата на Земята, в следствие на огромно напрежение и висока температура, затова и са най-твърди и с толкова проводима плътност. Изригващите вулкани донасят диамантите на повърхността, докато белите сапфири се заформят на земята под формата на утаечен скалист залеж. Трябва добре да се грижите за диамантените си бижута, ако искате да запазят високото си ниво на блясък и контраст. Може да използвате мека четка за зъби и специална паста, за да чистите диаманта, но в случай, че имате бял сапфир, няма да е нужно него да го чистите толкова често. Неописуемият блясък на диамантите е вечен и неслучайно този камък е толкова популярен при избора на годежен пръстен или венчална халка. Нека се запознаем по-подробно с разликите между белия сапфир и диаманта, що се отнася до цвета, пречупването на светлината и критериите за издръжливост.

Цвят

За да забележите разликата между двата камъка в това отношение, погледнете цветовия оттенък на светлината. Обикновено диамантът отразява много силно светлината, което води до наличието на неописуем блясък, докато белият сапфир също блести, но не чак толкова силно.

Пречупване на светлината

Когато светлината се абсорбира по ъглите на скъпоценния камък, от там започва и нейното пътешествие, като самото пречупване се случва от единия ъгъл до другия, и така до безкрай, също като светлината, която ни дарява слънцето. Поради самата си конструкция, диамантът пречупва светлината изключително много, затова и блести по-силно. Тази удивителна "игра" на майката природа влияе и на себестойността на самия камък. Ако сравните диамант и бял сапфир, ще видите, че диамантът всъщност отразява всички цветове на дъгата. Предимството на рядък камък като този е именно фактът, че тези удивителни цветове сега са видими, благодарение на светлината. Редките скъпоценни камъни от векове са изключително ценени и търсени, именно заради тези им качества да приемат светлината и да я отразяват с такъв неописуем блясък.

Издръжливост

Диамантът е четири пъти по-твърд от белия сапфир, затова е и толкова издръжлив. Белият сапфир пък не се драска лесно, така че който и от двата камъка да изберете, със сигурност ще се сдобиете накрая с бижу, което не само ще има уникална изработка, но и ще ви трае за цял живот

При сравнение на диамант и Swarovski, вие може и да не виждате голяма разлика, но истината е, че, тя е доста значителна, ако първо се информирате и погледнете нещата от друга гледна точка. Swarovski е кристал, който се прави от стъкло в Австрия. Не е естествен скъпоценен камък, тъй като не се заражда по естествен път. Чудесно предимство на Swarovski са блясъкът и привлекателната чистота на кристала. Пък и имате свобода на избор с тях, що се отнася до форма или цвят.

Диамантите се водят по друг вид критерии, и това са т.нар. "четири качества": цвят, шлифовка, чистота и карат. Тези критерии говорят за качеството на самия диамант и в зависимост от различните стойности, диамантът може да го вземете заедно и със сертификати като GIA или HRD. С помощта на тези сертификати, може да се информирате за всички важни характеристики на камъка, който закупувате. Ако не може да изберете между диаманта, Swarovski и белия сапфир, то си направете таблица и сравнете разликите. Диамантът ще трае цял живот, той е естествен, рядък, блестящ и е с най-високо качество. Swarovski се произвежда в лаборатория, но е блестящ, икономичен, а също така прилича много на диамант. Белият сапфир е естествен камък, на добра цена е, а също е и много издръжлив.

Може да се спрете на пръстен, на обеца или на огърлица. Най-важното е да изберете камък, който хем да е по ваш вкус, хем да е и по джоба ви, а също и да сте сигурни, че е изкусно изработен. Имайте предвид, че независимо от камъка, който ще изберете, бижутата си остават нежни и деликатни, така че все пак ще трябва да сте много внимателни когато ползвате и носите пръстен, огърлица или обеца. Начинът на употреба влияе много, затова и трябва да сте много внимателни спрямо камъка си, за да избегнете появяването на драскотини или проблеми с цвета и блясъка.