Зареждане...

Детайлна информация за перли

Детайлна информация за перли

Перлата се образува във вътрешността на черупката на определени мекотели като следствие от защитна реакция срещу потенциални нападатели, като например паразит или друг вид външна заплаха, която би могла да нарани тъканта. Сравнително малък слой тъкан от друга черупка се присажда към черупката домакин, което води до сформирането на перлена торбичка, и в самата тъкан започва да се образува и натрупва калциев карбонат. Перлите се считат подходящи за дамски тип бижута и се асоциират с Луната и планетата Венера.

Размер

Тук основно се следи за размера в милиметри, не толкова теглото на самата перла. Колкото по-голям е размера, толкова по-висока ще е и цената, но когато става въпрос за перлите конкретно, скоковете в цената могат да са доста непостоянни. Веднъж щом размерът достигне 8-9мм за диаметър и нагоре, цената скача сравнително рязко, за разлика от случаите, когато диаметърът е по-малък.

Форма

Перлите могат да са с кръгла или овална форма, с форма на круша, или дори безформени. Последните са известни като "барокови". Най-ценните форми са симетричните сфери и капчиците. Диаметърът на перлите обикновено варира между 2мм и 16мм, като самият размер зависи изцяло от типа мекотело, в който са се сформирали.

Чистота

За добро качество що се отнася до чистотата на перлите, можем да говорим тогава, когато те имат онзи свой характерен блясък и остри и ярки отражения по повърхността си. Трябва също да са гладки, без дефекти, и да имат подходящ седефен слой, който да гарантира издръжливостта им.

Цвят

Перлите могат да бъдат в най-различни цветове, от бяло до черно. Естественият им цвят обаче е резултат от комбинацията на редица фактори: преобладаващият основен цвят на перлата, всички останали преливащи цветове по повърхността, както и самата "игра" на ярките багри. Тези багри могат да са комбинация от цветове като розовото, зеленото, синьото, дори и сребристото. Местейки перлата в ръката си, ще може да забележите как цветовете се сменят.