Зареждане...

Детайлна информация за скъпоценни камъни

Детайлна информация за скъпоценни камъни

Скъпоценните камъни са красиви минерали, които се ползват за направата на бижута. Преди да се направи бижуто обаче, скъпоценните камъни трябва първо да се шлифоват и полират. В бижутерийната индустрия масово се използват скъпоценни и полускъпоценни камъни, които веднъж са минали през шлифовка и полировка.

4-те качества на скъпоценните камъни:

Цвят на скъпоценния камък (оттенък, тон, наситеност)

Всеки естествен скъпоценен камък има уникален цвят. За да разберете по-лесно условията, и за да идентифицирате различните цветови параметри, много е важно да се вземат предвид три определени неша, когато говорим за скъпоценни камъни. Един вид скъпоценен камък би могъл да има различни видове яркост на цвета, нюанс, тон, както и чистота и наситеност. Основните фактори нужни, за да оценим цвета на даден скъпоценен камък са: оттенък, тон и наситеност.

Оттенъкът е просто основният цвят на скъпоценния камък, който съответства на един от базисните цветове от палитрата на дъгата. Да се обозначи оттенъка е толкова лесно, колкото да назовеш даден камък син, червен, зелен или жълт.

Тонът определя колко интензивен ще бъде цвета на камъка. Може да варира от светъл до тъмен, като в идеалния случай, най-ценният тон е именно неутралният, този, който не е нито твърде светъл, нито твърде тъмен, а по-скоро някъде по средата. Въпреки това, понякога нещата опират до вкус и лични предпочитания, тъй като в зависимост от модела и обковката, някои тонове ще хващат окото повече от други.

Наситеността определя чистотата на цвета, затова и скъпоценни камъни с отлична наситеност ще са всъщност такива с, или много малко кафеникави/сивкави оттенъци, или изцяло без такива. Естествено, колкото по-изчистен е цвета, толкова по-висока стойност има и камъка.

Шлифовка на скъпоценния камък

Качеството на един скъпоценен камък се определя от един от най-важните елементи, а именно - шлифовката. С нашите 18 години опит в бизнеса с бижута и скъпоценни камъни, ние открито заявяваме желанието си да произвеждаме шлифовка от най-високо качество, за да спомогнем на всеки един камък да изглежда повече от великолепно. Една отлична шлифовка ще спомогне за цвета да стане по-интензивен, ще сведе до минимум видимостта на вътрешните драскотини, но най-вече ще гарантира чудесен вид и качество на самия скъпоценен камък. Шлифовката идва в 4 степени: сносна, добра, много добра и отлична. В повечето случаи почти всички скъпоценни камъни закупени от GLAMIRA са или с много добра, или с отлична шлифовка. Шлифовката винаги е упомената в прозорчето с детайли за дадения артикул.

Чистота на скъпоценния камък

Чистотата на скъпоценния камък индикира цвета му, както и колко изчистен и лишен от драскотини е той. Колкото по-малко драскотини има камъка, толкова по-висока ще е себестойността му. Чистотата на скъпоцения камък зависи от типа му. Клас AAA се отнася към много чистите камъни, докато АА към не толкова чистите. В идеалния случай, някои камъни ще бъдат оценявани като клас АААА, което ще рече, че това е най-високото качество, което е възможно да се намери. Чистотата на скъпоценния камък винаги е упомената в прозорчето с детайли за дадения ариткул.

Каратът (тегло) на скъпоценния камък

обозначава самите му размери. Камъните могат да се различават по плътност, съответно и е нормално два на пръв поглед еднакви по размер камъка да има различна тежест. Например диамантът е с по-малка плътност от рубина, следователно 1 карат диамант ще изглежда по-голям от 1 карат рубин.

Скъпоценни камъни

Смарагд

Сапфир

Рубин

Черен диамант

Бял Сапфир

Смарагд

Този скъпоценен камък, който идва в толкова богат и ярък зелен цвят, носи името си от гръцката дума "smaragdos”, която означава "зелен скъпоценен камък". Смарагда е един от четирите основни скъпоценни камъка, като другите са диамантът, сапфирът и рубинът. Смарагда обаче се явява като изключение, поради повърхността си, която има високо ниво на инклузия, т.е. много драскотини, както и заради факта, че далеч не е така твърд като другите скъпоценни камъни. Себестойността на смарагда се изчислява според неговите 4 качества: цвят, шлифовка, чистота и карат. За конкретно този камък обаче, най-важен е цвета, което ще рече, че яркозелените смарагди са най-ценни. Второ по важност качество е чистотата. Тъй като смарагда по начало има много драскотини по себе си, колкото по-прозрачен е, толкова и по-ценен ще бъде. В днешни дни този камък може да бъде намерен в: Колумбия, Замбия, Афганистан, , Австралия, Австрия, Бразилия, , Мадагаскар, Мозамбик, , Намибия, , Нигерия, , Норвегия, , Пакистан, , Русия, , Сомалия, , Южна Африка, , Испания, , Швейцария, , Танзания, както и в САЩ..

Счита се, че смарагда е камъкът на успешната любов, тъй като се свързва със сърдечната чакра. Вярва се, че носи мир, преданост, лоялност, състрадание, помага на обвързаните хора, както и на тези, които искат да запазят приятелствата си. Този скъпоценен камък изумява хората още от древни времена, бил е любимият камък на Клеопатра, а освен това, в Египет се е вярвало, че благославя с вечен живот. Друга причина смарагдите да са толкова необикновени, е именно факта, че имат лечебни свойства. Вярва се, че те влизат в ролята на противоотрова и успешно пречистват тялото от токсини или отрова, като по този начин му помага да се излекува след инфекциозна болест. Твърди се, че спомагат за лекуването на сърцето, дробовете, а също и лошото зрение.

Смарагдите също така са камъните на Венера и носят сигурност в любовта и във връзките, което ги прави прекрасен избор за годежни пръстени. Освен това, те се считат за традиционните камъни на месец май.

Сапфир

Има най-различни цветове сапфири, както и различни оттенъци за тях, но най-популярни са сините. Наименованието идва от "sapphirus", което от гръцки означава "синьо", така че нищо чудно, че и това е цветът, с който този скъпоценен камък се асоциира най-много. Сапфирът е един от най-твърдите камъни на Земята, той е с мярка 9.00 по скалата на Моос и над него са единствено диамантът и мойсанитът. Измежду четирите качества (цвят, шлифовка, чистота и карат), най-важен е цвета, що се отнася до определяне себестойността на един сапфир. Най-ценните сапфири са тези, които имат богат, ярък син цвят, който не е нито твърде тъмен, нито има сивкав оттентък. В днешни дни, тези скъпоценни камъни се набавят в страни като Шри Ланка, Виетнам, Китай, Тайланд, Австралия, САЩ, Мадагаскар и Източна Африка.

Около тях се въртят най-различни митове и легенди. Древните персийци вярвали, че небето е синьо, именно защото е по образ и подобие на сапфирите и техния оттенък. Сапфирите си останаха основните царствени скъпоценни камъни в днешни дни, да не говорим, че Принц Чарлз предлага на Принцеса Даяна именно с годежен пръстен с такъв камък. Вярва се, че тези камъни помагат в борбата с безпокойствените състояния, успокояват нервите, също и избистрят ума. Асоциират се с гърлената чакра, което ще рече, че сапфирът би бил от помощ за онези, желаещи да открият и разберат себе си. Макар да има успокояваща енергия, този камък въпреки това помага с концентрацията и личната мотивация. За сапфирите се твърди, че имат лечебни свойства и не само облекчават симптомите на стомашни разстройства, но и спомагат за справянето с апатията и летаргията.

Тези камъни също така символизират обвързване, вярност и чиста любов, затова и са перфектен избор при покупка на годежен пръстен. Сапфирите са рождените камъни на родените през Септември.

Рубин

Рубинът е един от четирите основни камъка, заедно с диаманта, изумруда и сапфира, а наименованието му идва от латинската дума "rubeus’’, която означава "червен". Близък е до сапфира, тъй като и двата камъка са от корундовото семейство. Рубинът е един от най-твърдите камъни на Земята, той е с мярка 9.00 по скалата на Моос и над него са единствено диамантът и мойсанитът. Себестойността на този скъпоценен камък, също като при останалите, се измерва с помощта на четирите основни качества - цвят, шлифовка, чистота и карат, а също и вземайки предвид страната производител. Най-ценните рубини ще са тези в плътен, по-тъмен червен цвят, носещи наименованието "Гълъбова кръв". При тях не се наблюдава жълтеникав или синкав оттенък. В днешни дни, рубини могат да се набавят в Миянмар, Мадагаскар, , Непал, , Пакистан, , Таджикистан, , Танзания, , Виетнам и САЩ.

Още в древността, рубините са били наричани камъните на страстта и любовта, дори са били считани за афродизиак, поощряващ сексуалната активност. Вярва се, че тези камъни зареждат с енергия и ентусиазъм и се борят срещу умората и изтощението. Рубините спомагат за това умът да е бистър, увеличават концентрацията и мотивацията. За тези камъни още се смята, че помагат при решаването на проблеми, поощряват помирението и предпазват от зли помисли. Вярва се, че рубините имат лечебни свойства, тъй като се асоциират със сърдечната чакра, и служат за детоксикация на тялото и кръвта. Помагат много при проблеми със сърцето, кръвното налягане, а също и при висока температура.

Рубинът е рожденият камък на родените през юли и също така в основата си масово се ползва за годежни пръстени, поради факта, че символизира силната любов и страстта. Обикновено тези камъни се подаряват за 15-тата или 40-тата годишнина от сватбата.

Черен диамант

Черният диамант се счита за скъпоценен камък, който се различава от повечето диаманти именно с качеството си на непрозрачност. Тези камъни се смятат за изключително ценни поради неземната им красота и скъпоценния им клас. Въпреки това са далеч по-достъпни от другите цветни диаманти

Има противоречиви митове и вярвания що се отнася до това какво представляват черните диаманти. Според индийските легенди, те изобразяват Яма, Богът на смъртта. Италианските вярвания обаче гласят тамън обратното; според тях, това е камъкът на помирението и се счита, че той може да спомогне за изглаждането на отношенията във всяка една връзка.

Карат - това е мерната единица за тегло на диаманта. Разликата в цените между различните продавачи се дължи на най-различни причини, като например, естествено изкопаните черни диаманти ще са хем по-скъпи, хем все пак по-евтина алтернатива на диамантите в други разцветки. Черните диаманти също така често са трудни за полиране и това може да повлияе на шлифовката.

Шлифовка - За естествено изкопаните скъпоценни камъни от този тип е известно, че са доста грубовати и е нужно да приемат някаква форма с помощта на най-различни техники. Самият процес се нарича шлифовка или полиране. Постига се с помощта на тънко, беззъбо циркулярно ножче, а за самото "полиране" се ползва диамантеният прах, с който предварително ножчето е било поръсено

Чистота - тя индикира количеството на драскотините в диаманта, но що се отнася до черните диаманти, при тях не е от огромно значение, тъй като те не отразяват светлината така, както другите диаманти.

Цвят - Естествено черните диаманти се намират именно в този черен цвят, затова и са толкова популярни, имайки предвид колко рядък е този цвят. Цветът се дължи на графита, формирал се в кристализираната структура на самия диамант, докато той се е формирал. Тези камъни идват само в един вид интензитет на цвета и това е "луксозно черно".

Бял Сапфир

Категоризиран като скъпоценен камък, белият сапфир често се използва за заместител на диаманта, не само заради изумителната прилика и защото е по-достъпен, но и защото е на второ място по твърдост след диамантите. Той е втори по скалата за твърдост на Моос с мярка 9.00. Само за сравнение, диамантът е с мярка 10.00. Това е и причината този скъпоценен камък да е толкова издръжлив и подходящ за изработката на бижута.

Популярно е мнението, че сапфирът носи мъдрост и сила на ума, също и насърчава разкриването на потенциала у човек, паралелно с желанието на индивида да живее честно и почтено, следвайки своите идеали. Този камък е подходящ и за обещание между влюбени, тъй като символизира онези, дръзнали да зарежат всичко, за да са заедно, освен това, спомага за ревността да избледнее в началните стадии на връзката.

Карат - Когато става дума за карат, има известна разлика в това отношение между диамантите и сапфирите. Например, може да са един и същи карат, но ще са с различно тегло, като сапфирът ще е този, който ще е по-тежък. Препоръчваме ви да вземете предвид размера в милиметри, ако не знаете кой карат да изберете за белия сапфир.

Шлифовка - За разлика от диамантите, белите сапфири се шлифоват по персонализиран начин, за да може камъкът да изпъкне и да е единствен по рода си. Всеки бижутер ще наложи своя собствен стандарт когато става на въпрос за шлифоване на този тип камъни, фокусирайки се върху цвета, тъй като и по начало, стандарт за "идеална шлифовка" наложена за сапфирите - няма.

Чистота - Подобно на другите качества, отново и тук ще има разлика при сравнение на "чистотата" на диамант и съответно бял сапфир. Тъй като тези камъни идват от залежи, богати на всякакъв тип минерали, които лесно могат да засегнат сапфира, се приема, че всички те ще имат поне някакви драскотини. Чистите като сълза бели сапфири са изключителна рядкост.

Цвят - не е особено често срещано сапфирът да е бял, затова и висок клас камъни от този тип са дори още по-рядко срещани. Тези камъни наричаме "безцветни". Някои бели сапфири ще имат и много блед оттенък на синьо, розово и жълто